pátek 7. dubna 2017

BEZ CVIČENÍ ANI RÁNU!



Cítit se mladší? Žít déle? To nejsou reklamní výkřiky, to jsou jen prosté výhody pravidelného cvičení. Lidé, kteří jsou fyzicky velmi aktivní, mají nižší riziko úmrtí z nejrůznějších příčin, jak dokládá studie nedávno publikovaná v Journal of the American Medical Association.

V čem jsou tedy ty výhody?
Lidé, kteří cvičí, 
* lépe spí, 
* chrání se před nárůstem váhy a 
* snižují si riziko vzniku vysokého krevního tlaku, 
* mrtvice, 
* cukrovky 2. typu, 
* dokonce i deprese.

Cvičení prokazatelně chrání před rozvojem několika typů rakoviny (a vlastně před rakovinou obecně). Také pacientům po infarktu se dnes už nenařizuje dlouhodobý klid na lůžku, nýbrž pozvolná rehabilitace začínající procházkami. Cvičení pak obecně pomáhá při rekonvalescenci – samozřejmě jakmile to tělo dovolí. I já mám po operaci předepsané procházky, abych se lépe hojila.

A pozor, nemusíte se bát, že strávíte denně dlouhé hodiny namáhavým cvičením, abyste dosáhli na všechny výhody. Stačí mírné cvičení 5 - 6 x týdně.

Na co byste měli myslet, když chcete cvičení zařadit do života?
1. Rozložte si nejméně 2 hodiny 30 minut fyzické aktivity v průběhu týdne.
2. Vyhýbejte se dlouhým obdobím neaktivnosti. Je lepší hýbat se trochu a často, než všechno dohánět za jediný den v týdnu.
3. Nejméně 2 x do týdne zařaďte vedle aerobního cvičení (od procházek po náročné kardio) také něco, čím zatížíte svaly a kostru: posilujte s vlastním tělem, nebo časem i s činkami.

Jak to zvládnout prakticky?
Spousta lidí se vymlouvá, že nemá na pravidelné cvičení čas. Ale opravdu nenajdete 3 x za den 10 minut, pokud je půlhodina pro vás nereálná? Už takto krátké časové úseky věnované pohybu můžou snížit riziko vzniku srdečních onemocnění.
Začínejte postupně a snažte se vyhledávat možnosti být aktivní během dne. Ano, to je to známé nabádání, abyste chodili po schodech a na výtahy zapomněli, abyste chodili krátké úseky pěšky a nejezdili je autem. Postupně a pomalu, to je klíč k úspěchu.

A pokud chcete vydržet, zkoušejte něco nového. Potřebujete pestrost, aby vás pohyb bavil. Nebojte se tedy zkoušet i věci, které vám připadají bláznivé. Třeba vás to chytne.

Žádné komentáře:

Okomentovat