středa 3. srpna 2016

MÁŇA ŘÍKALA...

Dnes se budeme bavit o pohybu, jídle, motivaci a programech, ale trochu jinak, než asi čekáte. Čím dál častěji se totiž setkávám s tím, že někdo přijde s "báječným nápadem", "příkazem", "naordinováním" toho či onoho, jedinečným plánem, doporučením... A většina z toho, jak se nakonec ukáže, spadá do kategorie MÁŇA ŘÍKALA. Internet je totiž skvělá věc, najdete tam cokoli. Bohužel tam najdete cokoli! Pak k tomu připočteme facebookové (ale i jiné) skupiny, kde je expert absolutně každý, všichni mají odpověď na všechno a všichni vědí, co je nejlepší. Všechny vlny poslední doby - začalo to už "mléko zahleňuje", pokračovalo přes "ovoce je jed", "odkyselte organismus", "detoxikujte" (to je moje oblíbené :-) ) a dneska jedeme ve stylu "lepek způsobuje naprosto všechny problémy, okamžitě ho vyřaďte!" - jsou do značné míry tolik populární i proto, že se šíří rychlostí blesku a v rozsáhlém pavouku světové sítě.
Je fajn, že najdete běžnou poradu na běžný problém, někdo může přispět vlastní motivací, vlastní zkušeností, připomínkou k tomu, co vidí s odstupem. Ale nemůžeme přece všechno, co se kde objeví, brát jako skutečnost a nezvratitelný fakt.
Když ke mně přijde klient, nejméně hodinu s ním strávím, chci vidět dosavadní jídelníček, probereme zdravotní záležitosti, probereme styl života, denní aktivitu, léky, které užívá, problémy se spánkem, trávením, pohybem, které ještě třeba nespadají do kategorie zdravotního problému s vlastní diagnózou - a když tam ta diagnóza je a nebyla ještě kompenzována léky, nemůžu s tím člověkem pracovat a MUSÍM ho poslat za lékařem a ten pak případně za nutričním terapeutem! Nesmím radit někomu, kdo má neléčené potíže ať už s počínajícím nesrovnaným diabetem, s počínající špatnou funkcí štítné žlázy, natožpak ještě dalšími a často závažnějšími obtížemi! Pokud se mnou chce klient i cvičit, musí mi podepsat dobrozdání, že je v pořádku. Ano, raději bych měla i potvrzení od jeho lékaře, ale to přinese málokdo.
A pak se obrátím na internetové diskuse, facebookové skupiny a podobná místa a vidím, jak rady lítají jedna přes druhou a ty lidi si je berou k srdci a chtějí víc a víc podrobností a co přesně mají dělat a kdy a jak..., aniž se vůbec zeptají, jestli ten, kdo radí, danou věc studoval a má o ní nějaké znalosti, které sahají za přečtení té či oné populární knížky, která navíc zdaleka nemusí být pokaždé zrovna vědecky správně. Ne, všechno, co vychází, opravdu nemusí být podložené, potvrzené a pravdivé. Překvapení!
Zkuste si prosím vás, než začnete dělat to či ono, zjistit, kdo vám tu věc vůbec radí. Zkuste používat zdravý rozum. Zkuste se přinejmenším obrátit na několik zdrojů. A především, pokud máte jakýkoli zdravotní problém, běžte to řešit s doktorem, ne na internetu! Některé věci se pak napravují opravdu zdlouhavě a někdy i špatně.
Ono totiž pořád platí to nejzákladnější. Ne vynechávat to či ono, ne se prolévat tím a tím zázrakem, jíst ta a ta jedinečná semena (i když mi způsobují zdravotní potíže nebo mi vůbec nechutnají), ne zkoušet ten a ten drastický program. Když chcete být zdraví (a hubnout zdravě a udržitelně), musíte prostě dobře jíst, jíst pestře, jíst vyrovnaně, základní potraviny. Musíte se rozumně hýbat, ani málo, ani moc (pokud nejste celoživotní sportovec, který může mít tu míru pohybu vyšší, ale musí ji kompenzovat správným složením a taky správným a dostatečným odpočinkem a regeneračními metodami). Musíte dostatečně spát. Musíte dostatečně pít, ani málo, ani moc. A musíte u toho všeho přemýšlet! Věřte, že za zpomalený metabolismus, narušení hormonální rovnováhy, narušení inzulinové rovnováhy, vyčerpání a vyhoření organismu, poškození žlučníku, nedejbože poškození střev a jater a tak dál a dál všechny ty neověřené rady a postupy fakt nestojí.

2 komentáře:

  1. Děkuji za pěkný článek. Naprostý souhlas... na FB a v blogosféře se s "odborníky" roztrhl pytel...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za komentář!
    Bohužel to může být i nebezpečné, zvlášť když pak lidé tímto způsobem hledají i odpovědi na otázky týkající se zdraví. Ostatně, už i jen zcela laická rada týkající se hubnutí od někoho, komu se podařilo shodit pár kil, může tělu dost neprospět - v lepším případě. Natožpak když si někdo nechá radit se zdravotním problémem.

    OdpovědětVymazat